Efectele mersului pe jos asupra creierului
Mersul pe jos este cea mai simpla forma de a face miscare in zilele noastre, mai ales daca ducem un lifestyle aglomerat si nu ne putem desprinde de oras macar pentru o zi pentru a merge in natura. Alergarile sunt simple de facut in cadrul citadin insa necesita timp si echipament special, pe cand mersul pe jos il puteti practica zilnic in drum spre serviciu sau spre casa si nu necesita antrenament sau sa schimbare de orar.
Acest simplu exercitiu in aer liber va poate ajuta sa scadeti in greutate dar in acelasi timp sa va claditi rezistenta si sa va tonifiati corpul. Fara a va da seama, facand un obicei din a merge pe jos, puteti scapa usor de kilograme in plus sau de starea de oboseala si somnolenta care apar o data ce organismul are un bioritm scazut.
Daca pana acum o plimbare in parc parea relaxanta, acum, dupa ultimele studii va putem confirma faptul ca plimbarile chiar va ajuta si va imbunatatesc functiile cerebrale.
Un nou studiu realizat de catre un proaspat absolvent al universitatii Stanford, prezinta efectele benefice ale mersului pe jos zi de zi. Acesta a studiat doua persoane care au mers pe jos distante similare. O persoana s-a plimbat prin partea inverzita a campusului si alta s-a plimbat prin partea aglomerata, cu trafic. Fiecare voluntar a fost studiat apoi in laborator si s-au observat discrepantele. Cel care s-a plimbat in natura era mai putin stresat si avea o activitate cerebrala mai intensa iar cel care s-a plimbat pri zone alomerate era mai obosit si mai putin atent. Studentul Gregory Bratman sugereaza ca acest simplu studiu demonstreaza ca locuitorii marilor orase isi pot imbunatati starea de spirit daca fac plimbari in natura. Bratman a subliniat ca acest studiu este doar inceputul unei serii axate pe importanta miscarii in natura asupra creierului.
Cat de mult este indicat pentru o persoana sa mearga pe jos zilnic?
In concordanta cu studiile recente, o persana ar trebui sa strabata, zilnic, 5 mile sau 10.000 de pasi pentru a face un minim de miscare. Mersul pe jos este foarte benefic insa prea putini il practica. Acest studiu realizat pe publicul din America arata ca cetatenii parcurg jumatate sau mai putin de jumatate din numarul de pasi zilnici. Insa nu doar americani fac putina miscare, studiu prezinta cazuri similare din Elvetia, Australia sau Japonia, unde media de pasi zilnici este foarte scazuta.
Profesorul care a demarat studiul, domnul David R. Bassett Jr. a observat cat de sedentari sunt Americaii iar pe teritoriul Statelor Unite, comunitatile Amish sunt cele care merg foarte mult pe jos. Cu cat familiile si comunitatile lor sunt subdezvoltate cu atat ajung sa fie mai activi si sa faca munca fizica. Clinica Mayo incurajeaza persoanele sa mearga pe jos pentru a-si imbunatati circulatia, starea de spirit si pentru a intari oasele si musculatura.