Ce este Halloween-ul cu adevărat?
Ce este Halloween-ul? O întrebare pe care încă o auzim, deși Halloween-ul se sărbătorește și în țara noastră în fiecare an (însă, bineînețeles, nu la același nivel ca în SUA). Popularitatea acestei sărbători crește în fiecare an, deși cei care o celebrează rareori cunosc originile, istoria acestei sărbători mistice. În forma sa camuflată, Halloween-ul este acum mai mult o sărbătoare comercială, cu puternice reverberații în lumea divertismentului și a shopping-ului.
31 octombrie: prilej de a organiza petreceri tematice, de a sculpta dovleci, de a viziona firme horror în maraton, de a goli magazinele aprovizionate până la limită cu decorațiuni înspăimântătoare de care toți sunt, din senin, entuziasmați.
Însă 31 octombrie nu este doar atât. Este ultima zi a calendarului celtic, ziua de Samain, o sărbătoare antică, cu caracter religios, oficiată de druizi în vestul Europei acum foarte, foarte mult timp. Da, cu mult timp înainte ca americanii să își însușească această sărbătoare, care este în prezent asociată cu SUA fără niciun dubiu că această sărbătoare nu și-ar avea originile acolo. Însă istoria ne învață încă o dată că sunt multe lucruri pe care credem că le cunoaștem, dar nu este așa.
Atunci
Acum aproximativ 2000 de ani, celții sărbătoreau Samhain la finalul toamnei, după ce recolta a fost strânsă, pentru a marca sfârșitul verii. În Irlanda și Țara Galilor, noaptea de Samain nu era doar un prilej de sărbătoare, ci și de frică, fiind noaptea în care spiritele se întorceau în lumea celor vii, creând o legătură între cele două lumi. Cunoscută și sub numele de All Hallows Eve, această zi era urmată de All Saint’s Day, ziua în care erau celebrați toți sfinții Bisericii Catolice.
Daruri trebuiau lăsate la ușă, pentru a mulțumi sufletele celor morți, care, conform credinței populare, se plimbau pe străzi în noaptea respectivă, croindu-și drum înspre fostele locuințe. Unele familii își lăsau deschise ușile caselor, pentru a le oferi răposaților șansa de a-și revedea familia.
Se credea că unele spirite se întorc pe pământ întocmai pentru a distruge recoltele, blocând în același timp și puterea druizilor de a prevesti viitorul. Speriați de posibilitatea pierderii capacității premonitorii, druizii se adunau în jurul unui foc de dimensiuni colosale, unde se ofereau animale drept jertfă în cinstea marilor zei și se ardea intenționat o parte din recoltă. Ulterior, își aprindeau focul și în casă, pentru protecție.
Acum
Celebrarea Halloween-ului a evoluat de la o formă la alta de-a lungul timpului, căpătând, treptat, un caracter din ce în ce mai contemporan, îndepărtându-se de fondul originar. De la prima celebrare a Zilei Sufletelor în 2 noiembrie, în secolul al IX-lea, cu focuri uriașe, măști cu îngeri și demoni, la primele petreceri publice în aer liber unde se ascultau povești despre morți, la primii irlandezi care au dus în SUA tradiția ”trick-or-treat” în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a ajuns la un întreg arsenal de simboluri, decorațiuni, creaturi mitice. Vârcolacii, vrăjitoarele, vampirii, strigoii, au ajuns să fie asociați cu această sărbătoare.
Jack-o’-lantern
Simbolul central rămâne dovleacul sculptat, în care se pune o lumânare, creând un joc de lumini cu dublă semnificație: negrul amintește de moarte, iar portocaliul amintește de flăcările vechilor druizi, de celebrarea sfârșitului de toamnă.
Nici această componentă a Halloween-ului contemporan nu este lipsită de legătura cu o veche legendă, provenită din folclorul irlandez. Jack, întorcându-se de la tavernă, se întâlnește cu diavolul. Acesta îi solicită să îl însoțească în Iad, însă Jack, nedorind să facă acest lucru, reușește să îl păcălească. Îi propune să culeagă un măr dintr-un copac din apropiere, după care îl împiedică să coboare din copac, înfingând în trunchiul acestuia o cruce. Jack îi promite eliberarea doar dacă diavolul admite că, după moarte, Jack nu va ajunge în Iad. Atunci când Jack moare, într-un final, nu este dus în Iad, conform acordului făcut, însă nu este primit nici în Rai, din pricina păcatelor sale, fiind captiv permanent între cele două lumi. Pentru a se ghida, el are nevoie de o sursă de lumină, așa că decide să găurească un dovleac și pune înăuntru o candelă.
Acum că ai aflat ce este Halloween-ul cu adevărat, intră și tu în spiritul sărbătorii și pregătește-te pentru cumpărături pe site-ul nostru, unde prețurile vor fi înfricoșător de mici în această perioadă! Ține minte de unde a pornit această sărbătoare și împărtășește cu alții aceste informații interesante.
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, nu ezita să citești și restul articolelor de pe blog-ul nostru, unde abordăm întotdeauna teme de interes pentru cititorii noștri. De asemenea, asigură-te că ne urmărești pe Facebook, unde postăm constant noutăți.
Ce este Halloween-ul cu adevărat? Autor: Elekes Andra