Îngrijirea bijuteriilor | Argint, placate cu aur, inox

Îngrijirea bijuteriilor | Argint, placate cu aur, inox

Îngrijirea bijuteriilor

Bijuteriile ajung să facă parte din viața noastră, să devină obiecte dragi nouă, care marchează anumite momente din viață, ne inspiră sentimente plăcute, ne leagă de oameni, de locuri, de amintiri. Pentru a ne putea bucura de ele un timp îndelungat, se impune o îngrijire corespunzătoare.

Îți mai aduci aminte de acel colier primit în dar de aniversarea ta? Sau de acea pereche de cercei pe care ai pus ochii și nu te-ai putut abține să o cumperi? Cum arată ele acum? Și-au pierdut din strălucire sau le-ai acordat atenția necesară, curățându-le regulat și protejându-le de acei factori externi care le pot diminua din frumusețe?

Dacă te afli în cea de-a doua situație, nu e prea târziu să urmezi sfaturile noastre în materie de întreținere a bijuteriilor și să le readuci la viață.

Îngrijirea bijuteriilor: de ce să curățăm bijuteriile?

Bijuteriile, la fel ca alte bunuri personale pe care le utilizăm des, ajung să își piardă strălucirea, să capete alte nuanțe, întrucât sunt afectate de anumiți factori externi. Vorbim aici despre depunerile de praf, despre acțiunea cremelor, uleiurilor și a altor produse pentru îngrijirea corpului, pe care de cele mai multe ori le aplicăm fără să ne îndepărtăm bijuteriile, sau a depunerilor de calcar din apă, dacă nu ne dăm jos bijuteriile înainte de contactul cu apa, în mod repetat.

Acasă sau la bijutier?

Nu, nu este nevoie să mergem de fiecare dată la bijutier. O bijuterie îngrijită regulat nu va acumula atâta murdărie încât să fie obligatorie intervenția unui bijutier. Condiția este să cunoaștem regulile pe care trebuie să le urmăm în funcție de materialul din care este confecționată bijuteria.

Bineînțeles, nu descurajăm mersul la bijutier, însă vă oferim soluții practice pentru a vă putea curăța și singuri bijuteriile. În cazul în care nu știți cu certitudine din ce material este bijuteria sau dacă aceasta prezintă zgârieturi, pete, fisuri, este recomandat să mergeți la un bijutier. Un specialist va analiza gravitatea situației și va apela la o curățare mai fină, mai în profunzime, folosind soluții speciale.

Este important de precizat că unele ”trucuri băbești” trebuie evitate, precum curățarea bijuteriilor folosind lămâia. Aceasta este prea acidă și va altera suprafața bijuteriei. Însă există alte soluții la îndemâna tuturor, care sunt sigure și care nu implică costuri ridicate.

Reguli generale pentru îngrijirea bijuteriilor:

1. Nu folosiți materiale textile abrazive, dure, pentru curățarea bijuteriilor. Alegeți o cârpă moale, dintr-un material fin, care să nici nu lase scame.

2. Păstrați bijuteriile într-o cutiuță, de preferat în ambalajul lor original, într-un loc ferit de razele directe ale soarelui.

3. Cutia trebuie să se închidă etanș, pentru a împiedica pătrunderea aerului, iar bijuteriile să fie depozitate în compartimente separate, pentru a nu se zgâria între ele.îngrijirea bijuteriilor

4. Nu purtați bijuteriile în timpul activităților casnice, întrucât acțiunea substanțelor chimice pentru curățare le va afecta.

5. Evitați contactul bijuteriilor cu apa. Nu le purtați în momentul îmbăierii, spălării vaselor, în piscină, etc.

6. Evitați contactul bijuteriilor cu produsele pentru îngrijirea corpului.

7. Bijuteriile se vor mătui dacă intră frecvent în contact cu pielea nehidratată. Rutina de îngrijire a pielii va afecta în timp nivelul de mătuire.

8. Bijuteriile își vor pierde strălucirea dacă intră frecvent în contact cu transpirația, fiind purtate în timpul exercițiilor fizice (la sala de fitness, etc).

9. Mânuiți cu atenție bijuteriile care au pietricele sau perle și încercați să evitați șocurile mecanice (să nu le scăpați pe jos, să nu le loviți de perete sau de alte suprafețe dure, etc).

10. Dacă folosiți substanțe speciale, din comerț, pentru curățarea bijuteriilor, citiți cu mare atenție ghidul de utilizare (ce conține, câte minute trebuie scufundate în respectiva substanță, pentru ce metale este indicat/interzis, etc).

 

1. Curățarea bijuteriilor din argint

Bijuteriile din argint trec printr-un proces natural, numit oxidare. Acesta apare ca rezultat al reacțiilor chimice care au loc între argint și pH-ul pielii noastre. Însă acest proces nu este ireversibil și nici nu are același impact în toate situațiile – poate fi mai slab sau mai intens de la o persoană la alta, în funcție de pH-ul pielii acesteia. Umiditatea aerului este un alt factor care influențează rapiditatea oxidării.

Bijuteriile din argint au în compoziție 925% argint pur și 75% cupru, întrucât argintul, fiind prea moale pentru a fi prelucrat, are nevoie de un metal care să confere rezistență și rigiditate aliajului. Acest cupru este de asemenea responsabil pentru oxidarea bijuteriilor din argint.

Puteți lăsa bijuteriile în apă călduță, timp de 30 de minute, după care să le curățați cu o periuță moale, pe care să aplicați puțină pastă de dinți, de preferat fără mentol. Limpeziți bijuteria cu un jet de apă călduță și uscați-o cu o cârpă moale. O altă soluție simplă este apa cu sare. Lăsați bijuteriile în apă călduță cu sare timp de 15-20 de minute, după care folosiți, din nou, o periuță cât de moale, care să nu zgârie. Asigurați-vă că sarea este complet dizolvată, în special dacă folosiți sare grunjoasă.

 

2. Curățarea bijuteriilor placate cu aur

Folosiți apă cu săpun pentru curățarea bijuteriilor din aur sau placate cu aur. Țineți bijuteriile timp de 30 de minute în acest amestec de apă și săpun lichid (de preferat un săpun care să nu conțină parfum). Mai apoi, îndepărtați depunerile de praf și calcar cu ajutorul unui material moale sau a unei periuțe moi, care să nu zgârie.

Mai există o soluție de curățare des recomandată în cazul aurului: amoniacul. Este foarte important însă de reținut că bijuteriile nu trebuie sub nicio formă ținute mai mult de un minut în apa cu amoniac (o parte amoniac și șase părți de apă). Apa cu săpun rămâne cea mai bună opțiune, întrucât pericolele de deteriorare sunt extrem de mici. Dar și amoniacul poate curăța rapid și fără probleme bijuteria placată cu aur, dacă se respectă regula scufundării timp de maxim 1 minut. Bijuteria se va usca la final cu o cârpă moale și fină.

 

3. Curățarea bijuteriilor din oțel inoxidabil

Nu există o regulă specială pentru curățarea bijuteriilor din inox, întrucât acestea nu sunt pretențioase și nu necesită nicio tehnică specială. Folosiți aceeași regulă ca și în cazul bijuteriilor placate cu aur: apă călduță cu săpun, timp de 10 minute, apoi uscate cu o cârpă moale, fină. Nu este nevoie numai de câteva picături de detergent de vase sau săpun lichid.

 

Acum că ai aflat niște sfaturi utile pentru îngrijirea bijuteriilor, te așteptăm la cumpărături. Pe site-ul nostru găsești diverse modele de bijuterii pentru femei, bărbați și copii, potrivite pentru diferite ocazii. Dacă ți-a plăcut articolul nostru, te invităm să ne oferi părerea ta în secțiunea de comentarii și să descoperi și alte articole cu sfaturi utile, aici.

Asigură-te că ne urmărești pe Facebook, unde postăm constant noutăți.

Articole similare

Lasa un comentariu

Cosul tau
0