Carbohidratii te omoara – de ce mancatul gras nu te ingrasa
Grasimea are o reputatie proasta. Am auzit ca reducerea consumului de produse bogate in grasimi ne ajuta sa scadem in greutate. Reducem consumul de grasimi, dar obezitatea prospera. Deci ce rezulta? Raspunsul: nu este vina grasimii.
Pe de alta parte, dieta bogata in carbohidrati dezvolta in secret cresterea in greutate ajungandu-se la obezitatea. Nu poti sa crezi? Uite cum se intampla:
Cum ajungi obez in 12 pasi tristi
1. Te gandesti la o masa care contine carbohidrati
2. Incepi sa secreti insulina
3. Insulina spune corpului tau sa inmagazineze acizii grasi si le retine de la arderile pentru energie
4. Ti se face foame
5. Incepi sa mananci
6. Secreti mai multa insulina
7. Carbohidratii digerati intra in sange ca glucoza
8. Nivelul de zahar din sange creste
9. Secreti mai multa insulina
10. Gasimea din mancare ramane in celulele grase ca trigliceride
11. Celulele grase devin si mai grase
12. Tu devii mai gras
Cei mai mari infractori:
– Porumb
– Cartofi
– Orez
– Bere
– Sucurile de fructe
– Sucurile carbohidrate
– Paste
– Paine
– Cereale
Cele mai usor digerabile produse bogate in carbohidrati ingrasa cel mai mult. Pompeaza glucoza in sange rapid, provocand insulina sa creasca.
In anul 1984 s-a inceput o campanie masiva de promovare a dietelor slabe in grasimi, cundusa de National Heart, Lung si Blood Institute in USA. Ni s-a spus sa mancam preparate slabe in grasimi, si asa am facut, consumul de grasimi saturate a scazut in anul urmator. Oricum, adoptarea masuriilor de a manca slab in grasimi si multi carbohidrati nu coincide cu o scadere in greutate sau boli de inima. In schimb s-a vazut o crestere a obezitatii si a diabeticilor. Cercetatorii de la Universitatea Stanford au testat 2 tipuri de diete: una slaba in carbohidrati si bogata in grasimi si proteine, si una slaba in grasimi si bogata in carbohidrati.
Concluziile: Persoanele care au limitat consumul de carbohidrati si au mancat cat de multe grasimi si proteine au pierdut in greutate, iar cei care au grescut consumul de carbohidrati si l-au redus pe cel de grasimi s-au ingrasat.
Dar, serios, cum se poate? Stiinta are raspunsul: celulele mai mari ne ingrasa
Fluxul de grasime din celule este constant, dar grasimea care se stocheaza in celulele grase ne ingrasa. Stocam grasime sub forma trigliceridelor. Trigliceridele sunt formate din trei acizi grasii legati de o molecula de glicerol intr-o celula grasa. Trigliceridele sunt prea mari ca sa curga prin membrana unei celule grase, dar acezii grasii au posibilitatea sa curga fara probleme.
In concluzie, cand nivelul de insulina creste, depozitam grasime. Cand nivelul de insulina scade, folosim grasimea ca si combustibil.
Grasimea nu ne ingrasa, carbohidratii o fac!